Normalde izlediğim filmleri pek eleştirmem. En azından blogumda. Zaten eleştirmek falan benim haddime değil. İşin okulunda okusam bile eleştirmenlik farklı bir durum. Zevk-renk meselesi var bir de.
"Niye yazıyorsun o zaman bu yazıyı?" diye soruyorsun içinden. Bilmiyorum valla. Konu bulamadım. Bu çıktı.
-Ay Büyürken Uyuyamam.
"Şerif Gören Efsanesi" diye bir kavram vardı bende. Yol, Kurbağalar, Yılanların Öcü, Amerikalı gibi filmleri izledikten sonra oluştu bu kavram bende ister istemez. İlkbaharda duymuştum Şerif Gören'in tekrardan sinemaya döneceğini. 18 yıl sonra yanlış bilmiyorsam. Eser Necati Cumalı'ya ait. Kendi içinde iyi oyuculara sahip. Doyurucu bir bütçe ile çekilmiş. Eleştirileri okumama rağmen "Şerif Gören kaç seneden sonra sinemaya dönücek ve ben izlemeyeceğim ahahahaaa " diye geçirdim içimden. Hatta dışımdan. Fakat, o ne öyle be ağbi?! Eleştirmek benim haddime değil demiştim. Hatta düşüncelerimi bile kendime saklıyorum. Yalnız 2 şey söyleyeceğim. 1-Filmin senaryosu YOK. 2-"Sosyal Deprem'i" (çok garip ve ne idüğü belirsiz) bir deprem sahnesi ile anlatmışlar. İzleyip izlememek size kalmış. Ben yine de Şerif Gören gibi bir yönetmenin filmini beyazperdede izlemekten mutluyum.
-Acımasız Tanrı
Roman Polanski'nin (neredeyse) tek mekanda geçen filmi. Zaman zaman bu -tek mekan- olayı yüzünden biraz bunaldım. Fakat hikaye öyle bir ilerliyor ki tövbe-bismillah gözünüz o tek mekana takılmıyor bile. 4 insanın "özlerine" dönmelerini izlemek ise muhteşemdi. Bir de ben filmden etkilendiğimi hafızama filmden bir kaç cümle attıysam anlarım.
-Erkekler oyuncaklarına çok bağlanıyorsa bu onları küçültüyor.
-Erkeklerin iki eli boş olmalı.
Alan adlı müstesna karakterin telefonu için "Bütün hayatım oradaydı" demesi, hayatını telefona endekslemiş (ya da genel olarak teknoloji) insanların ne kadar komik daha doğrusu acınası olduğunu gösteriyor. Zaten yukarıda yazdığım repliklerde bu telefon muhabbeti ile alakalı. Sadece telefonuna çok bağlı erkekler bile gidip izlemeli ve ne kadar aptal durduklarını görmeliler. Onun dışında Alan gayet güzel bir karakter. Rahatlığı filmin başında biraz rahatsız ediyor fakat ilerleyen dakikalarda yükselen gerilimi dindiriyor. En azından beni gülümsetti.
Onun dışında Alan "düzene ayak uydurmuş" bir avukat. Onun dışında Penelope'nin her an sinir krizi geçirecek hali beni benden aldı.
-Spoiler-
Kate Winslet çok güzel kustu cidden.
-Spoiler-
-Labirent
İşte sanırım 4 film arasından en beğendiğim bu oldu. Filmi izlerken "Ben bu hikayeyi bir yerden hatırlıyorum" diyorsunuz. Çünkü hem klasik casus filmlerine benziyor hem de gerçek hayatta yaşadığımız canlı bomba eylemlerini hatırlatıyor. (Bana göre) Kesinlikle özenti değil bu film. Türk işi olduğunu hissettiriyor. Ama acemiliğinden değil. Zaten acemice çekilmemiş bu film. Bilmiyorum. ben beğendim. Aksiyon filmlerini seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Oyucular zaten harika. Özellikler Ozan Bilen ve Umut Kurt damgasını vurmuş. Hatta oyunculuklarıyla dövmüşler. Şimdi bir kaç replik var aklımda ama yazarsam spoiler'ın allahını vermiş olurum. O yüzden tek bir cümle yazacağım. Fikret: Bu ilk mi sanıyorsun. (Ki bu cümle bence yeter. Hatta Artar.)
-Entelköy Efeköy'e Karşı
"Şahin Irmak var. Bol bol güleriz artık" diyen varsa sakın gitmesin bu filme. Salonda 6 kişiydik 2 kişi ara verildiğinde çıktı. Diğer çift ise daha sabırlıydı. Ama çocuk koca salonda volta attı durdu arada. Kızda sürekli telefonuyla oynadı. Zaten film başladıktan 15 dk. sonra çıktılar. Çıkarken "Beklediğim gibi değildi. Şahin Irmak niye oynamış yea" gibi laflar etti çocuk. Çok güzel hareketler tadında bir şey bekliyorlardı herhalde. Neyse canım bana ne. Niye anlattım bilmiyorum. "Bugün tarihini satan yarın donunu satar" diyen bir "Aşırı"mız var mesela elimizde. Efeköy ahalisinin gözünü açmaya çalışan bir adam bu. Muhtar ile tatlı bir kapışması var. Amcaoğlu diye bir şey yapamıyor ama Muhtara. Nejat Yavaşoğulları var bir de filmde. Ben misafir oyuncudur zannediyordum ama bayaa rol almış. Hiç fena olmamış. Güzel güzel dinledik Bulutsuzluk Özlemini. Hoştu. Film de güzeldi gayet. Afişinden, fragmanından özellikle ADINDAN daha güzel bir film vardı karşımda. Önyargı ile yaklaşmayalım lütfen bu filme. İzleyelim.
*"Niye bu başlığı koydun?" diye sordun herhalde içinden. Ay Büyürken Uyuyamam filminde "Kadınlar ay büyürken uyuyamaz" diyorlardı. Entelköy-Efeköy'e Karşıda da aynı muhabbet vardı. Muhtar diyordu orada da "Ay Büyürken Uyuyamazmış" diye. Hatta "Aşırı" karakteri bu lafın çıkış noktasınıda anlatıyor bize bir güzel. Aynı dönemde vizyona giren 2 filmde de aynı muhabbetin dönmesi hoşuma gitti. O yüzden böyle bir başlık koydum.
devrim
2 yıl önce